Cukrzyca ciazowa

Cukrzyca ciazowa

Wśród wielu badań, które wykonuje się w ciąży, niezwykle ważne jest oznaczenie poziomu glukozy.stelaż do łóżka 160×200 Badanie to wykonuje się pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży i polega ono na trzykrotnym badaniu stężenia glukozy we krwi po spożyciu specjalnej dawki tej substancji. W efekcie powstaje tzw. krzywa cukrowa. Zazwyczaj wyniki są prawidłowe, jedynie u mniej niż 10% kobiet stwierdzana jest cukrzyca ciążowa. Jest to zaburzenie metabolizmu ujawniające się właśnie w ciąży. Mamy wtedy do czynienia z innym typem cukrzycy niż ta powszechnie spotykana, o której kobiety wiedzą zazwyczaj na długo przed ciążą. Niemniej jednak, oba te przypadki wymagają podjęcia specjalnych kroków, aby zapewnić bezpieczeństwo mamie i dziecku w czasie ciąży, porodu i po nim.

Przede wszystkim cukrzyca ciążowa wymaga stosowania specjalnej diety. Warto pamiętać, że jakiekolwiek skoki poziomu glikemii we krwi, zwłaszcza bardzo gwałtowne, mogą być bardzo groźne. Nieleczona cukrzyca w ciąży może być przyczyną różnych powikłań, od nadmiernego wzrostu płodu, hipotrofii, aż po powstawanie wad rozwojowych, a nawet obumarcie płodu. Należy więc podjąć wszelkie kroki dążące do minimalizacji objawów cukrzycy.

Konieczne jest tu działanie interdyscyplinarne. Kobieta, u której stwierdzono cukrzycę ciążową, powinna pozostawać pod opieką nie tylko ginekologa – położnika, ale też diabetologa i dietetyka, a także neonatologa po porodzie. Bardzo ważne jest regularne kontrolowanie poziomu glikemii, zwłaszcza przed i po posiłkach. Kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową właściwie nie rozstają się z glukometrem, ale jest to podstawą utrzymania cukru w ryzach. Dzięki temu można się przekonać, jakie pożywienie powoduje niebezpieczne skoki tego wskaźnika.

Warto bowiem zaznaczyć, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na różne produkty, dlatego dieta w trakcie cukrzycy ciążowej nie polega wyłącznie na wyeliminowaniu z jadłospisu słodyczy, ciast czy słodzonych napojów. Nieraz okazuje się, że nie tylko te oczywiste rodzaje posiłków, ale nawet niektóre warzywa i owoce powodują niebezpieczne wahania glikemii, stąd tak ważne jest badanie jej poziomu po każdej zjedzonej potrawie. Dieta dla chorującej na cukrzycę przyszłej mamy musi być więc dobrana indywidualnie i zawierać zdrowe i wskazane w tym okresie składniki, które równocześnie nie podniosą poziomu cukru. Nie jest to łatwe zadanie. Poza odpowiednim doborem składników, właściwa dieta w tym przypadku przewiduje zwiększenie ilości posiłków, oczywiście przy zachowaniu zrównoważonych porcji. Zazwyczaj jest to co najmniej 6 posiłków dziennie.

Wszystko dlatego, że dla dziecka i mamy równie niebezpieczne co skoki cukru, są też jego nagłe spadki, które pojawiają się przy za długich przerwach między posiłkami. Zalecane jest więc jedzenie co 2-3 godziny. Lekarze często również polecają ruch jako dobry sposób na obniżenie poziomu cukru. Jak więc widać, cukrzyca ciążowa jest problemem, którego nie wolno lekceważyć. I choć stosowanie się do zaleceń specjalistów może być niełatwym zadaniem, to jednak zdrowie, zarówno dziecka, jak i mamy, jest najważniejsze.

TSM Techniki Osuszania Budynków
– autor